Gerlof Pronk

Bedrijfsnaam: Naoberhoeve

Koeien & land: 38 hectare, 35 melkkoeien, 22 jongvee, 1 stier.
Andere dieren: 1 hond, 3 katten, 60 kippen, 2 varkens, 1 pauw.
Extra activiteiten: boerderijwinkel, wandelpad, rondleidingen, kinderwerkkampen, ontvangst- en vergaderruimte.

Type bedrijf: Bedrijf met diverse natuurwaarden

 

Biodiversiteit

“Wij hebben we ons boerenlandschap gastvrij gemaakt voor vogels. Zo hebben we zonnebloemen ingezaaid en een kwart hectare van ons graan oogsten we niet maar laten we staan op het land. Die pitten en graankorrels zijn belangrijk wintervoer voor mussen, vinken en mezen. In ruil daarvoor eten zij in de lente de muggenlarven en schadelijke insecten uit de gewassen.”

Bodem
“Wij bedanken de bodem voor wat ze ons geeft. Dat doen we door extra organische stof aan het bodemleven te geven. In de potstal strooien we ’s winters een dikke laag pitrus uit het nabijgelegen natuurgebied. Voor de koeien is het ook fijn dat ze dagelijks een vers bed van strooisel krijgen. Vermengd met koeienmest is het pitrus een verwennerij voor het bodemleven.”

Kosmos
Kosmos; “Als biodynamische boer ga er vanuit dat er kosmische krachten zijn, die meewerken en waar ik op kan vertrouwen. Wanneer ik ’s avonds de stal afsluit, zeg ik tegen de kosmos: roep me maar als er wat is. Als ik ’s nachts wakker word dan is er negen van de tien keer ook echt wat aan de hand met een koe of kalf.”

Zuiver Zuivel melkveehouder in Echten

Waar vind ik deze boer?

Echten

https://naoberhoeve.nl/

N