Verpakkingen

 

Pakken

De nieuwe verpakking (karton en dop) is volledig hernieuwbaar gebaseerd op producten uit de bosbouwindustrie, welke FSC gecertificeerd is. Er worden geen fossiele grondstoffen gebruikt. Grondstoffen en productieprocessen zijn klimaatneutraal. Hiermee is in totaal een besparing van ruim 30% CO2 uitstoot bereikt. De verpakking kan bij het PMD afval en is volledig recyclebaar. Met deze nieuwe verpakking zorgt Zuiver Zuivel voor een grote verduurzaming van het zuivelschap in de bio-speciaalzaak.

Aan onze pakken voor drinkzuivel hebben we vanwege het gebruiksgemak, en om de room die bij niet-gehomogeniseerde melk oproomt makkelijk door de melk te kunnen schudden, een dop toegevoegd. Deze dop is bio-based, geproduceerd van hernieuwbare grondstoffen (oa resten van suikerriet). Deze dop zorgt dus niet voor een verhoging van de CO2 uitstoot omdat deze niet van fossiele grondstoffen is gemaakt.
We hebben er voor gekozen om alleen op de drinkzuivel een dop toe te voegen aan de verpakking, omdat hier vanuit gebruiksgemak de meeste opmerkingen over zijn gekomen. Bij de yoghurtverpakkingen voegen we geen dop toe, omdat deze zuivelverpakkingen met dop erg slecht leeg te maken zijn, waardoor er dus veel yoghurt in het pak achter zou blijven.

biodynamische karnemelk

 

Beker, seal en hersluitdeksel   

De kartonnen wikkel om de beker kan bij het papierafval. De dunne plastic beker kan bij het verpakkingsmateriaal.

De seals op de 500 g bekers waren voorheen van aluminium en zijn inmiddels vervangen door PET seals. Aluminium is zeer energieverslindend bij de productie, daarom zijn we gestopt met het gebruik hiervan. De PET seals zijn veel duurzamer, gemaakt van een monomateriaal en zijn goed te recyclen. Van oude PET seals kunnen bij herverwerking weer nieuwe verpakkingsmaterialen voor voedsel worden gemaakt.

We krijgen regelmatig vragen over de hersluitbaarheid van onze bekerverpakkingen. Wij kiezen er voor om onze producten niet te voorzien van een hersluitdeksel. Deze keuze maken wij vanuit milieu-oogpunt. Wij proberen ons verpakkingsmateriaal te beperken.

Mocht u de hersluitdeksel erg missen dan kunnen wij naar u éénmalig een hersluitdeksel opsturen. U kunt de hersluitdeksel aanvragen door een email te sturen naar contact@zuiverzuivel.nl.

biodynamische volle kwark

Glazenfles

Een deel van de producten van Zuiver Zuivel zit in een glazen statiegeldfles. Deze fles kunt als hij leeg is weer schoon in leveren bij de winkelier waar u het product heeft gekocht. Wij hervullen deze flessen weer. De dop kan bij het verpakkingsafval.

biodynamische volle yoghurt

 

Omverpakkingen

Veel producten verpakken we als ze aan de winkels worden geleverd in kratten. Sommige producten worden in kartonnen doos of tray verpakt. Al onze kartonnen omverpakkingen zijn gemaakt van FSC gecertificeerd karton.

Zo maak je een pak goed leeg

Vaak blijft er nog wat zuivel achter als je een pak uitschenkt. Als je je pak goed opvouwt, haal je het laatste beetje er tot de laatste druppel uit. Dat kan wel een half bakje vol zijn! Door een pak goed leeg te maken wordt er minder voedsel verspilt. Voor meer informatie: www.zuivelpak.nl/voedselverspilling