Een gezonde koe is de hele dag met voeding bezig. Armando Kok legt uit:

“Onze koeien eten het liefst vers gras. Ik geef ze dan ook zoveel mogelijk weidegang. Als het weer het toelaat, gaan ze van begin april tot begin december het weiland in. In de zomermaanden staan ze dag en nacht buiten en eten onze koeien vooral grasklaver en kruiden. Alleen tijdens het melken geef ik ze een klein beetje krachtvoer: brokjes op basis van bietenpulp en gerst. Van tarwe krijgen ze veel te veel energie. Ik heb liever een rustige en evenwichtige kudde. Net als wij hebben koeien een gevarieerde maaltijd nodig om gezond en sterk te blijven. Ik vind het dus belangrijk dat de koeien naast grassen en klavers ook kruiden kunnen eten. Met name langs de slootkanten heb ik veel verschillende kruiden groeien. Soms eten de koeien zomaar alle brandnetels of ridderzuring op. Blijkbaar zitten daar voedingsstoffen in waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Een vitale koe die lekker in haar vel zit, is de hele dag met voeding bezig: of ze staat te grazen of ze ligt te herkauwen. Ik kan er van genieten als de koeien zich als een kudde gedragen en tegelijkertijd grazen of gezamenlijk liggen te herkauwen. De melkproductie vind ik niet het allerbelangrijkste. Als koeien fit zijn en zich prettig voelen in de kudde komt die melk vanzelf wel.”

Vlinders komen graag op biologische bedrijven. Rond biologische en biodynamische bedrijven komen 25% meer vogels en 3x zoveel vlinders voor.

Wilt je weten waar Zuiver Zuivel producten verkrijgbaar zijn? Klik dan hier!

Wilt je meer informatie over Zuiver Zuivel of haar producten ontvangen of heeft u een vraag of een opmerking? Stuur je reactie dan bij voorkeur via het contactformulier naar ons toe. Je ontvangt zo snel mogelijk een antwoord van ons.