Biodynamische koeien mogen van hoorns tot staart koe zijn. Jeroen Konijnlegt uit:

“Als biodynamisch boer zet ik de eigenheid van de koe centraal. De hoorns symboliseren dat ik de koe in haar wezen respecteer en dat ze helemaal – met hoorns en al – koe mag zijn. Ik vind het mooi als mijn koeien hun natuurlijke gedrag ten volle kunnen uitleven. Koeien met hoorns kunnen beter bepalen wat hun plek in de kudde is waardoor ze uiteindelijk ook beter socialiseren. Met die hoorns eisen de hogere koeien in de rangorde wel meer eigen ruimte op. In het weiland geeft dat nooit problemen. De stal moet echter groot genoeg zijn: de lagere koeien moeten voor de hogere koeien opzij kunnen stappen. In mijn potstal kan iedere koe een rustig plekje vinden waar ze ongehinderd kan eten en liggen. Aan de stand van de hoorns kan ik het karakter van de koe en haar plek in de kudde aflezen. Een koe met ronde naar binnen gekrulde hoorns is attent en slim en staat hoog in rang. Dit zijn vaak de liefste koeien: ze hoeven niet bazig te doen, ze zijn het namelijk al. Als een kalfje een maand oud is, beginnen de hoorns te groeien. Met anderhalf jaar heeft ze mooie kleine hoorns. Net als bij een boom heeft een hoorn groeiringen waaraan ik de leeftijd precies kan aflezen. Ik kan met trots kijken naar koeien die symmetrisch gevormde hoorns hebben. Dat is een prachtig gezicht en maakt mij vrolijk.”

Zuiver Zuivel melkveehouder Jan Brandsma:

“In de herfst gaan de koeien weer naar binnen. We kunnen dan erg genieten van de geur in de stal: al die grassoorten, bloemen en kruiden die ’s zomers in het weiland bloeiden, ruiken we dan terug in het hooi en kuilgras. Heerlijk is dat! We hadden een keer een stagiaire die aan ons vroeg: “Is dit wel kuilgras?” Ze herkende het nauwelijks omdat er zoveel gedroogde bloemen inzaten.”

Oproming is het laagje room op onze biodynamische melk. Edwin Crombags van Zuiver Zuivel vertelt:

“Wij streven ernaar om biodynamische producten minimaal te bewerken; deze visie ligt ook vast in de regels van het Demeter keurmerk . Voor de voedselveiligheid voeren we de wettelijk verplichte pasteurisatie van melk uiteraard wel uit. Waarom streven wij naar minimale bewerking? In de biodynamische landbouwmethode gaan we ervan uit dat alles wat leeft levenskrachten heeft. Deze levenskrachten proberen wij zo goed mogelijk te behouden door zo min mogelijk ingrepen te doen op het natuurlijke product. Bij homogenisering wordt de melk onder hele hoge druk door een soort zeef gedrukt. De vetbollen in de melk worden daardoor gefragmenteerd in kleine oplosbare deeltjes. Dit is een cosmetische behandeling om oproming te verkomen. Wij zijn juist trots op het laagje room op onze biodynamische melk. Voor ons staat het symbool voor de zuiverheid van onze melk.”hierachter is dat we ernaar streven om biodynamische producten minimaal te bewerken; deze visie ligt ook vast in de regels van het Demeter keurmerk . Voor de voedselveiligheid voeren we de wettelijk verplichte pasteurisatie van melk uiteraard wel uit. Waarom streven wij naar minimale bewerking? In de biodynamische landbouwmethode gaan we ervan uit dat alles wat leeft levenskrachten heeft. Deze levenskrachten proberen wij zo goed mogelijk te behouden door zo min mogelijk ingrepen te doen op het natuurlijke product. Bij homogenisering wordt de melk onder hele hoge druk door een soort zeef gedrukt. De vetbollen in de melk worden daardoor gefragmenteerd in kleine oplosbare deeltjes. Dit is een cosmetische behandeling om oproming te verkomen. Wij zijn juist trots op het laagje room op onze biodynamische melk. Voor ons staat het symbool voor de zuiverheid van onze melk.”