De koeien op zorgboerderij de Naoberhoeve hebben naast het geven van melk nog een andere belangrijke taak: houvast bieden aan zorgcliënten. Gerlof legt uit waarom koeien zo rustgevend zijn:

“De Naoberhoeve is van oorsprong een zorgboerderij. Dat hoor je terug in onze naam: het Drentse woord ‘naoberschap’ betekent dat je naar elkaar omkijkt. De koeien spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van zorg. Zij bepalen namelijk het ritme van onze werkdag: voeren, melken, uitmesten. Dat doen we op vaste tijden. Koeien houden van voorspelbaarheid en de meeste deelnemers vinden dat ook fijn. Dat is dus een win-winsituatie. Doordat deelnemers en stagiaires met alles meewerken en dat zo zelfstandig mogelijk doen, maken we soms hilarische dingen mee. Zo zijn de pinken en hoogzwangere koeien – die natuurlijk geen melk geven – een keer uit het weiland naar de melkstal gebracht. Onze koeien zijn gewend aan mensen om zich heen. Daardoor zijn ze vriendelijk en aaibaar. Deelnemers die geen moeilijk werk aankunnen, zoals dementerende mensen, genieten er enorm van om urenlang de koeien te borstelen. Ook dat is een win-win want de dieren zijn er dol op. Voor een aantal deelnemers is het welzijn van de dieren een motivatie om ’s ochtends op te staan en naar de boerderij te komen. Het zorgen voor de koeien geeft zin aan hun eigen leven. Dat is toch prachtig naoberschap?”

Boerderij Zonnehoeve werkt samen met natuurbeheerorganisaties als Flevolandschap en Staats Bosbeheer. In die samenwerking worden de koeien ( en paarden ) van Zonnehoeve ingezet voor begrazing, zodat de natuur wel zijn gang kan gaan, maar toch ook een beetje wordt kort gehouden. Daarnaast onderhouden de boeren zelf de open stukken in de natuurgebieden door er tarwe, gras/klaver of luzerne te telen. De natuurgebieden liggen in Almere (het Kromslootpark), Lelystad (de Burgkamp) en in Zeewolde. In Zeewolde gaat het om het grote natuurgebeid ‘ De Stille kern’. Dit gebied van bijna 1000 ha is vrij toegankelijke voor wandelaars en is een mooi natuurgebied-in-ontwikkeling.