Verpakkingen

 

Pakken

De nieuwe verpakking (karton en dop) is volledig hernieuwbaar gebaseerd op producten uit de bosbouwindustrie, welke FSC gecertificeerd is. Er worden geen fossiele grondstoffen gebruikt. Grondstoffen en productieprocessen zijn klimaatneutraal. Hiermee is in totaal een besparing van ruim 30% CO2 uitstoot bereikt. De verpakking kan bij het PMD afval en is volledig recyclebaar. Met deze nieuwe verpakking zorgt Zuiver Zuivel voor een grote verduurzaming van het zuivelschap in de bio-speciaalzaak.

Aan onze pakken voor drinkzuivel hebben we vanwege het gebruiksgemak, en om de room die bij niet-gehomogeniseerde melk oproomt makkelijk door de melk te kunnen schudden, een dop toegevoegd. Deze dop is bio-based, geproduceerd van hernieuwbare grondstoffen (oa resten van suikerriet). Deze dop zorgt dus niet voor een verhoging van de CO2 uitstoot omdat deze niet van fossiele grondstoffen is gemaakt.
We hebben er voor gekozen om alleen op de drinkzuivel een dop toe te voegen aan de verpakking, omdat hier vanuit gebruiksgemak de meeste opmerkingen over zijn gekomen. Bij de yoghurtverpakkingen voegen we geen dop toe, omdat deze zuivelverpakkingen met dop erg slecht leeg te maken zijn, waardoor er dus veel yoghurt in het pak achter zou blijven.

biodynamische karnemelk

Dop

Vanaf nu zijn de drinkbare zuivel voorzien van een nieuwe duurzame dop die aan het pak blijft zitten. Hiermee is Zuiver Zuivel het eerste zuivelmerk in Nederland die deze verduurzaming doorvoert.

Om zwerfaval te voorkomen is het vanaf juli 2024 verplicht dat de plastic dop bij literpakken (en flesjes) vast blijft zitten aan de verpakking. Zuiver Zuivel heeft er echter voor gekozen om niet tot deze datum te wachten en deze verduurzaming van de verpakking al eerder door te voeren voor haar pakken.

Deze nieuwe dop is 20% lichter wat zorgt voor een plastic reductie en is voor 100% gemaakt van een hernieuwbare grondstof, geproduceerd op basis van tallolie, een restproduct van de houtindustrie . Ook is de dop goed recyclebaar en kan samen met het pak in de plastic/PMD stroom worden herverwerkt. Naast dat deze nieuwe dop de meest duurzame keuze is, is de dop makkelijk in gebruik. Bij het uitschenken van de zuivel blijft de dop naar boven gericht en is het pak makkelijk en lekvrij hersluitbaar. De dop niet verwijderen, want dan is het pak niet meer hersluitbaar.

Beker, seal en hersluitdeksel   

De kartonnen wikkel om de beker kan bij het papierafval. De dunne plastic beker kan bij het verpakkingsmateriaal.

De seals op de 500 g bekers waren voorheen van aluminium en zijn inmiddels vervangen door PET seals. Aluminium is zeer energieverslindend bij de productie, daarom zijn we gestopt met het gebruik hiervan. De PET seals zijn veel duurzamer, gemaakt van een monomateriaal en zijn goed te recyclen. Van oude PET seals kunnen bij herverwerking weer nieuwe verpakkingsmaterialen voor voedsel worden gemaakt.

We krijgen regelmatig vragen over de hersluitbaarheid van onze bekerverpakkingen. Wij kiezen er voor om onze producten niet te voorzien van een hersluitdeksel. Deze keuze maken wij vanuit milieu-oogpunt. Wij proberen ons verpakkingsmateriaal te beperken.

Mocht u de hersluitdeksel erg missen dan kunnen wij naar u éénmalig een hersluitdeksel opsturen. U kunt de hersluitdeksel aanvragen door een email te sturen naar contact@zuiverzuivel.nl.

biodynamische volle kwark

Glazenfles

Een deel van de producten van Zuiver Zuivel zit in een glazen statiegeldfles. Deze fles kunt als hij leeg is weer schoon in leveren bij de winkelier waar u het product heeft gekocht. Wij hervullen deze flessen weer. De dop kan bij het verpakkingsafval.

biodynamische volle yoghurt

De statiegeld glazen fles is een van de oudste verpakkingen voor zuivel. Glas heeft geen last van smaak of geuroverdracht, en is een puur en eerlijk verpakkingsmateriaal. Bovendien is de glazen fles nog steeds een van de duurzaamste verpakkingsmaterialen, mits de fles hergebruikt wordt. Mede daarom is de glazen fles afgelopen jaren weer populairder geworden.

De fles wordt in onze fabriek gespoeld en opnieuw gevuld. De glazen fles gaat op deze manier ca 50x mee, en zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig voor het verpakken van de zuivelproducten.

Maar glas is afgelopen jaar wel fors duurder geworden, o.a. door de energie die nodig is voor de productie. Daarnaast hebben we door de hoge energiekosten te maken met fors hogere kosten voor het spoelen van de flessen. Toch hebben we besloten door te gaan met de glazen fles. We zien ons door de gestegen kosten wel genoodzaakt het statiegeld tarief per 1-2-23 aan te passen, zodat de vervangingswaarde van de fles weer in lijn ligt met het statiegeldbedrag. Het statiegeldtarief wordt verhoogd naar 70 cent.

 

Boterwikkel

De wikkel bestaat uit een dun laagje aluminium en daarnaast FSC gecertificeerd papier. Aluminium is de beste barrière tegen licht, zodat de boter langer vers blijft. De wikkel weggooien bij het restafval.

Omverpakkingen

Veel producten verpakken we als ze aan de winkels worden geleverd in kratten. Sommige producten worden in kartonnen doos of tray verpakt. Al onze kartonnen omverpakkingen zijn gemaakt van FSC gecertificeerd karton.

Zo maak je een pak goed leeg

Vaak blijft er nog wat zuivel achter als je een pak uitschenkt. Als je je pak goed opvouwt, haal je het laatste beetje er tot de laatste druppel uit. Dat kan wel een half bakje vol zijn! Door een pak goed leeg te maken wordt er minder voedsel verspilt. Voor meer informatie: www.zuivelpak.nl/voedselverspilling