Op het moment dat wij de Zuiver Zuivel literpakken zijn gaan afvullen, hebben we er bewust voor gekozen hier geen plastic dop op te gaan voeren.

Echter, we hebben vanaf dat moment veel reacties ontvangen van consumenten dat bij de Zuiver Zuivel melk, omdat deze niet gehomogeniseerd is en deze oproomt, dit ervoor zorgt dat de room na opening lastiger door de melk is heen te schudden, omdat het pak niet goed hersluitbaar is.

De afgelopen periode is er tevens een biobased plastic dop beschikbaar gekomen, geproduceerd van hernieuwbare grondstoffen (o.a. resten van suikerriet). Deze dop zorgt dus niet voor een verhoging van de CO2 uitstoot omdat deze niet van fossiele grondstoffen is gemaakt. Tevens is er een afspraak gemaakt tussen de levensmiddelenproducenten, de gemeenten en de afvalverwerkers dat de drankkartonpakken (waaronder ons zuivelpak met dop) bij het PMD (verpakkings) afval ingezameld kan worden, en zoveel mogelijk gerecycled wordt. De dop en het binnenlaagje van het pak zijn beide van PE. Daarnaast bestaat het pak uit FSC gecertificeerd karton, dat ongebleekt is waardoor het bruin van kleur is, en 15% minder CO2 uitstoot betekent dan het “reguliere” pak. Gezien deze ontwikkelingen hebben wij ervoor gekozen een bio-based dop toe te voegen aan onze kartonverpakking. We hopen dat u begrip heeft voor onze keuze.

We hebben er voor gekozen om alleen op de drinkzuivel een dop toe te voegen aan de verpakking, omdat hier vanuit gebruiksgemak de meeste opmerkingen over zijn gekomen. Bij de yoghurtverpakkingen voegen we geen dop toe,  omdat deze zuivelverpakkingen met dop erg slecht leeg te maken zijn, waardoor er dus veel yoghurt in het pak achter zou blijven.

Ruim een jaar geleden hebben we tevens een alternatieve verpakking voor onze Zuiver Zuivel Demeter zuivel geïntroduceerd; een statiegeld glazen fles. Als u wilt kiezen voor een zuivelverpakking die zo min mogelijk afval oplevert, is dat wellicht een goed alternatief. In deze glazen fles zijn op dit moment halfvolle en volle melk, karnemelk en volle yoghurt verkrijgbaar, en deze is onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza.