Op de producten van  Zuiver Zuivel staat het EKO-keurmerk afgebeeld.

Alle veehouders die de melk leveren voor  Zuiver Zuivel voldoen aan strengere normen dan de Europese biologische normen. Het EKO keurmerk is de garantie hiervoor. Dit betekent dat zij nóg duurzamer en diervriendelijker werken dan de Europese regels voor biologische landbouw en voeding voorschrijven, zo geldt bijvoorbeeld een norm voor weidegang van minimaal 8 uur in de periode 15 april tot 15 oktober.

In het programma Aanvullende Normen werken biologische melkveehouders en zuivelverwerkers samen aan het door ontwikkelen en borgen van de kwaliteit van biologische zuivel. De actuele versie van de Aanvullende Normen gelden naast de Europese wettelijke normen voor biologische zuivel. De Aanvullende Normen (AN) zijn ingedeeld in de volgende thema’s:

  1. Weidegang en dierenwelzijn;
  2. Diergezondheid;
  3. Voer;
  4. Uitstraling erf en bedrijf;
  5. Biodiversiteit;
  6. Presentatie naar de consument;
  7. Energie.

https://aanvullendenormen.denatuurweide.nl/images/documenten/Themas_en_maatregelen_Aanvullende_Normen_21okt_2019_def.pdf

https://aanvullendenormen.denatuurweide.nl/

Onze Zuiver Zuivel veehouders zijn continu bezig met het verder doorontwikkelen van hun biodynamische bedrijf. Het zoeken naar een oplossing voor de stierkalfjes wordt in deze groep melkveehouders onderling besproken. Diverse veehouders hebben reeds stappen gezet op dit punt, zoals het leveren van kalveren aan een biologische kalverfokkerij, het op eigen bedrijf opgroeien van de stierkalfjes en via huisverkoop verkopen van het vlees. Op dit moment wordt met alle Demeter veehouders van Zuiver Zuivel gewerkt aan een programma om onder andere op dit punt door te ontwikkelen.

De producten van Zuiver Zuivel worden gemaakt van melk die afkomstig is van 25 biodynamische melkveehouders. Er zijn meerdere melkveehouders van Zuiver Zuivel die de kalfjes bij de koe laten lopen. Echter niet alle veehouders van Zuiver Zuivel laat de kafjes bij de koe. De Zuiver Zuivel producten hebben een Demeter-certificaat. Demeter stelt geen eis dat kalfjes bij de koe moeten blijven. Of een boer hiertoe overgaat, heeft met zeer veel factoren te maken, het stal type, het weideareaal, het diermanagement van de boer. De belangstelling hiervoor neemt wel toe, maar het is nog niet zover dat het een algemene norm is geworden.

Een Demeter norm is: Kalfjes moeten minimaal 3 maanden bedrijfseigen melk krijgen, en krijgen dus geen (biologische) poedermelk. In 20% van de  gevallen kiezen de boeren er dan voor om de kalveren bij de koe te laten lopen Een andere norm is dat klaveren vanaf 7 dagen oud in groepsverband moeten worden gehouden. Ze moeten naar hun aard kunnen bewegen, dat is uitgangspunt bij Demeter.  De koeien van de Zuiver Zuivel melkveehouders hebben meer vierkante meters per koe. Ook moet er voldoende licht zijn in de stallen. Daarnaast houden de koeien hun horens, welke een rol spelen bij de spijsvertering en dus indirect op de melk van invloed zijn. Verder is weidegang verplicht en komt minstens 80% van het voer van het eigen bedrijf om zo de kringloop zoveel mogelijk te sluiten.

Door een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer in februari 2016 is een maatschappelijke discussie ontstaan over de directe scheiding van koe en kalf. Hierdoor kwam de kwestie ook ter sprake bij Stichting Demeter. Vanuit de biodynamische visie en dierenwelzijnsoogpunt is de vroege scheiding discutabel. Het doel van dit onderzoek was inzicht krijgen in de huidige werkwijze van de 44 Demeter-gecertificeerde en aspirant melkveehouders rondom het afkalven en het opfokken van jongvee. Ook zijn voor- en nadelen van een zoogsysteem volgens de melkveehouders inzichtelijk gemaakt en is de melkveehouders gevraagd naar een toekomstvisie voor Stichting Demeter.

Dit is een stage en onderzoeksverslag van Margret Lisanne Wenker van de Wageningen Universiteit opleiding MSc Animal Sciences.  Specialisatie Dierlijke Productie Systemen.  Augustus 2016 Lees hier het hele verslag: www.stichtingdemeter.nl/wp-content/uploads/2016/08/Stage-verslag-Extern.pdf

Lees hier ook andere onderzoeksresultaten :

FIBL Mother-bonded and Fostered Calf Rearing in Dairy Farming: www.stichtingdemeter.nl/wp-content/uploads/2012/04/FIBL-Mother-bonded-and-Fostered-Calf-Rearing-in-Dairy-Farming.pdf

Johnson 2016 Isrearingcalveswiththedamafeasibleoptionfordairyfarms – Currentandfutureresearch: www.stichtingdemeter.nl/wp-content/uploads/2012/04/Johnson-2016-Isrearingcalveswiththedamafeasibleoptionfordairyfarms-Currentandfutureresearch.pdf

Kälber 2014 milkingPractical implications of suckling systems for dairy calves in organic production systems a review: http://www.stichtingdemeter.nl/wp-content/uploads/2012/04/K%C3%A4lber-2014-milkingPractical-implications-of-suckling-systems-for-dairy-calves-in-organic-production-systems-a-review.pdf

Zuiver Zuivel heeft kalf bij de koe bovendien opgenomen als één van de tien punten waar de komende jaren prioriteit op ligt. De BD veehouders die leveren aan Zuiver Zuivel zijn met elkaar in gesprek over dit onderwerp en kijken samen welke stappen er als groep genomen kunnen worden.

Alle medewerkers worden geïnformeerd over health & safety en krijgen een training over gezond en veilig werken.

Gangbare melkkoeien worden doorgaans 4 of 5 jaar oud. Door de hoge melkproductie zijn gangbare koeien na hun 3e of 4e zoogperiode economisch niet meer rendabel. Biologisch(dynamisch)e koeien geven bijna 20% minder melk en leven daarom meestal langer.

Er kan soja in het krachtvoer zitten. Als dit het geval is, is de soja biologisch gecertificeerd, en deze voldoet bovendien aan de RTSR criteria, zie www.responsiblesoy.org/contribute-to-change/adquiriendo-creditos-de-soja-rtrs/?lang=en

Zuiver Zuivel producten zijn te koop bij de biologische speciaalzaak. Klik hier voor adressen waar onze producten te verkrijgen zijn. Mochten er gegevens niet kloppen of er ontbreken volgens jou nog winkels neem dan contact met ons op.

Meer natuurvoedingswinkels kunt u vinden op www.biogids.nl, onder de rubriek natuurvoeding.

Enkele winkelketens waar de producten van Zuiver Zuivel worden verkocht zijn:
De Natuurwinkel
Ekoplaza
Odin

Daarnaast komen er steeds meer webwinkels waar u onze producten kunt bestellen, we noemen er enkele:  www.hofwebwinkel.nl voor Flevoland, Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Kampen, Zwolle, Hattem, Amersfoort, ’t Gooi, regio Amsterdam en www.ekonoom.nl, voor Noord Nederland

Bij de meeste yoghurts die tegenwoordig worden verkocht, rijpt de yoghurt in een grote tank en wordt de yoghurt voor het afvullen in de verpakking glad geroerd. Bij een standyoghurt wordt de warme dunne aangezuurde melk afgevuld in bijvoorbeeld een beker of fles. Daarna rijpt het product in de verpakking in een speciale warme cel. Als het product goed van smaak en structuur is, wordt het product in de koeling geplaatst. Standyoghurts hebben een kenmerkende losse structuur; als je een lepel in het product steekt, treedt er bijna direct vocht uit.

Ja, alle kaas van Zuiver Zuivel wordt bereid met vegetarisch stremsel. Uiteraard is dit stremsel niet genetisch gemodificeerd. Alle producten van Zuiver Zuivel zijn geschikt voor vegetariërs.

Rechtsdraaiend melkzuur komt van nature in ons lichaam voor. De Yomio van Zuiver Zuivel  bevat overwegend (tenminste 90%) rechtsdraaiend melkzuur.

De biodynamische boeren krijgen een meerprijs tov de reguliere melkprijs voor de melk. Deze hogere prijs hebben de boeren nodig als vergoeding voor de meerkosten van de biologische productiewijze:

• De koeien krijgen biologisch voer, wat duurder is dan regulier voer. Bovendien krijgen de biodynamische koeien minder krachtvoer, waardoor de koeien minder melk produceren.

• Biodynamische landbouw vereist meer grond, omdat de opbrengst per hectare lager is vanwege het feit dat men geen kunstmest mag gebruiken.

• Biodynamische veeteelt vereist meer bewegingsvrijheid voor de dieren en dus grotere stallen, waardoor de kosten van gebouwen hoger zijn.

• Biodynamische landbouw is arbeidsintensiever. Er mag bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt worden van chemische onkruidbestrijders. Doordat de biodynamische veehouders niet altijd dicht bij elkaar in de buurt zitten, moet de melkwagen grotere afstanden afleggen. Daar komt nog bij dat de biologische boeren over het algemeen minder melk leveren, waardoor een melkrijder meer adressen moet rijden voor de wagen vol is. Ook de productie van biodynamische zuivelproducten is in veel gevallen duurder dan bij reguliere zuivelproducten.

• Doordat de volumes van biodynamische zuivelproducten in veel gevallen nog zeer gering zijn, worden op de afvullijnen relatief kleine hoeveelheden product per keer geproduceerd. Er moet vaker worden omgeschakeld en schoongemaakt, wat ervoor zorgt dat de kosten per product hoger zijn dan bij reguliere producten.

• De behandeling van biodynamische kaas in het pakhuis vraagt bijvoorbeeld meer arbeid, omdat er geen schimmelremmende stoffen in de kaascoating zijn toegestaan. Daardoor moet de kaas vaker worden behandeld en gekeerd.

• Niet alleen de melk dient van biodynamische oorsprong te zijn, ook alle andere grondstoffen zijn indien beschikbaar biodynamisch en anders biologisch (zoals bijv. suiker, aroma’s en vruchten). Omdat de kostprijs van deze grondstoffen ook hoger is dan van reguliere grondstoffen, werkt dit ook kostprijsverhogend voor de biologische zuivelproducten Tenslotte zijn de kosten voor de winkel ook hoger, omdat biodynamische melk niet in containers het schap wordt ingereden, maar met de hand in het schap moet worden gezet, omdat de zuivel in dozen wordt aangeleverd.

Acidophilus is een aangezuurde volle melkdrank die mild-zuur en romig van smaak is. Ze bevat Lactobacillus Acidophilus en Lactobacillus Caseï.

Alle producten van Zuiver Zuivel zowel dagvers, boter als de kaas zijn glutenvrij, dus u kunt zonder zorgen genieten van onze producten.

Alle producten van Zuiver Zuivel zijn bereid van gepasteuriseerde melk, dus u kunt zonder zorgen genieten van onze producten, ook als u zwanger bent!

Ja, alle kaas van Zuiver Zuivel wordt bereid met vegetarisch stremsel. Uiteraard is dit stremsel niet genetisch gemodificeerd. Alle producten van Zuiver Zuivel zijn geschikt voor vegetariërs.

De koe wordt op diervriendelijke wijze door de boer verzorgd en twee keer per dag gemolken. Drie keer per week wordt de melk met een speciale wagen opgehaald bij de boer en naar de fabriek gereden. Hier wordt de melk gepasteuriseerd en verder verwerkt tot bijvoorbeeld melk, vla of yoghurt. In gekoelde wagens worden de pakken en flessen vervoerd naar een supermarkt bij jou in de buurt.