Met een ambitieus natuurplan proberen de boeren en tuinders de natuurwaarden op en rondom de Naoberhoeve te verhogen. Jurre de Vos vertelt hoe deze natuur ook ‘lekker’ is voor de koeien:

“ZuiverZuivel heeft ons uitgedaagd om met een natuurplan de natuurwaarde op ons bedrijf te verhogen. Zo hebben we aan het eind van de zomer een aantal stroken rogge laten staan als wintervoedsel voor de vogels. Het oogt rommelig: de stengels zijn omgewaaid en er groeit veel onkruid onder maar de aren zitten vól korrels. Langs de sloot, die uitkomt op het vennetje, hebben we een grote takkenril van snoeihout neergelegd. Voor salamanders en ringslangen is dit een veilige verbindingsweg. Het vennetje is omzoomd met ruige boomhagen en is een walhalla voor reptielen, vogels en andere fauna. In de weilanden hebben we solitaire eiken aangeplant. In de toppen hiervan zie ik vaak roofvogels zitten maar de koeien zijn er ook blij mee. Op hete zomerdagen liggen zij in de schaduw van de boomkruinen. Onze bloemen- en kruidentuin, die we in het midden van het erf hebben aangelegd, is een hele fijne plek voor bijen, vlinders en andere insecten. De diversiteit van planten trekt een diversiteit van beestjes aan. Ook onze koeien zijn gek op diversiteit. Daarom hebben we onze weilanden ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel van wel vijfentwintig soorten. Dat heeft ook een gezondheidsvoordeel: een koe weet precies wat zij nodig heeft om fit en vitaal te blijven. Dat geeft mij een goed gevoel: ik gun het de koeien dat ze wat te kiezen hebben.”

De rood- en zwartbonte koeien van Jan Rutte en zijn vrouw Connie grazen in ‘de achtertuin’ van Zaandam. De combinatie van koeien en natuur zorgt voor een levendig landschap met onder andere weidevogels en orchideeën:

“We zijn met ons bedrijf naar deze plek verhuisd om natuur te gaan beheren. In overleg met Staatsbosbeheer ontwikkelen we kruidenrijk grasland en rietlandjes. De weidevogels zijn het allerbelangrijkste, daar draait het allemaal om. In het voorjaar zitten wij echt te wachten op de eerste grutto’s. Ik geniet van het totaalplaatje: de koeien, het riet, de orchideeën en weidevogels. Dankzij de natuur zitten wij hier en dankzij de koeien wordt het landschap grondig onderhouden.”