De teelt van groentes, kruiden en bloemen is verbonden met de veehouderij. Melkveehouder Jurre de Vos is trots op deze samenhang:

“Soms zijn er dagen dat het gemengde bedrijf in zijn volle glorie zichtbaar is. Bijvoorbeeld als we venkel voor de groothandel oogsten en we het venkelloof aan de koeien voeren, wetende dat hun mest naar de tuin gaat om daar de grond vruchtbaar te houden. De venkelknollen die niet mooi genoeg zijn voor de verkoop eten we zelf op. We hebben een kok die van alles wat er over is de lekkerste maaltijden maakt. Daar eten we met drie gezinnen, de deelnemers, vrijwilligers en stagiaires van. Wat er dan nog overblijft, gaat naar de varkens en kippen. Op zulke dagen, als ik letterlijk kan zien hoe alles op dit bedrijf samenhangt, voel ik me super blij. We hebben ook een samenwerking met een lokale bierbrouwer: wij telen voor hem hop en zijn bierborstel gaat als voer naar onze koeien; deze vochtige graanpulp is een traktatie voor ze. Ons gemengde bedrijf vind ik een geslaagd praktijkvoorbeeld van een circulaire economie. Ik ben er trots op dat onze groene kringloop gesloten is en dat we niks van het waardevolle voedsel weggooien.”

Koeien zijn dol op een gevarieerde maaltijd. Wytze Brandsma legt uit:

“Koeien eten graag gevarieerd. Dat komt goed uit want in mijn grasland groeien wel 110 plantensoorten, dat is giga veel. Klaver is lekker zoet, die eten de koeien als eerste op. Daarna is de zuring aan de beurt en vervolgens de andere kruiden en grassoorten.”

Joop Wantenaar in Soest houdt in elk opzicht van diversiteit:

“Ik heb niet anders geweten dan dat ik boer zou worden. Vanaf het moment dat ik kon lopen, hobbelde ik achter mijn vader aan mee naar de koeien. In 1992 heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen en zes jaar later heb ik het omgeschakeld naar biologisch. Ik heb mijzelf niet gespecialiseerd tot koeienboer. Ook in mijn werk houd ik van diversiteit. In de loop der jaren hebben we allerlei nevenactiviteiten ontwikkeld. We zijn een zorgboerderij en hebben drie dagen per week cliënten die meehelpen. Daarnaast hebben we een groentetuin opgezet, verhuren we de verbouwde schaapskooi voor bijeenkomsten en kunnen mensen bij ons in het weiland boerengolf spelen. Ik run het bedrijf samen met mijn vrouw Corine. Ik doe voornamelijk de veehouderij en het machinewerk en Corine coördineert de sociale activiteiten. Toen ik het bedrijf destijds van mijn ouders overnam, zag het er economisch niet zo rooskleurig uit. Ik heb het toch gedaan omdat ik mijn hart wilde volgen. Het was hard werken maar ik heb mijn droom kunnen waarmaken.”